субота, 3. април 2010.

Od ove sezone ograničenje unosa hrane u Crnu Goru ...

Najava crnogorskog ministra turizma i zaštite životne sredine Predraga Nenezića da će od ove sezone biti ograničen unos hrane i pića, bez sumnje će najviše pogoditi turiste iz BiH i Srbije, i to one sa plićim džepom. S druge strane, crnogorski zvaničnici ne očekuju da će ova mera bitnije uticati na predstojeću turističku žetvu iako su upravo građani Srbije, posle odvajanja dve države, najbrojniji među stranim turistima. Nebojša Popović, pomoćnik ministra turizma Crne Gore, kaže da ne očekuje da će ova odluka izazvati revolt srpskih turista i naterati ih na bojkot crnogorske turističke ponude.
- Reč je o međunarodnim standardima koji nalažu da se preko granice može preneti ograničena količina hrane, tako da su ti minimalni sanitarni uslovi ugrađeni i u naš pravilnik. Tom merom opreza sprečava se unos hrane različitog porekla čiju je ispravnost teško kontrolisati. Sva hrana u Crnoj Gori podleže proveri kvaliteta i za to neko snosi odgovornost. Želeli smo, dakle, i da izbegnemo eventualne zdravstvene posledice zbog kojih bi mogla da se stvori pogrešna slika da je u Crnoj Gori hrana loša - objašnjava Popović. Na pitanje da li bi ova odluka mogla da preusmeri srpske turiste ka nekim drugim destinacijama, pre svega, ka Grčkoj, gde takva zabrana ne postoji, naš sagovornik kaže da ne veruje da će se to dogoditi.
”Iz godine u godinu turistička ponuda Crne Gore je sve bolja” i u kvalitativnom i kvantitativnom smislu, tako da očekujemo da će ove sezone doći bar isti broj turista iz Srbije, a prema nekim predviđanjima, biće ih za 20 do 30 odsto više u odnosu na prethodnu godinu”, ističe Popović.
Ukazujući na činjenicu da slična praksa postoji i u drugim zemljama, on navodi primer da je, prilikom prelaska hrvatske granice, turističkim poslenicima iz Crne Gore oduzeta hrana namenjena promociji na sajmu turizma.

Нема коментара:

Постави коментар