петак, 30. април 2010.

Plantaže 13 jul


Ćemovsko polje, do 70.-tih godina prošlog vijeka pustara, koju je orodila loza Vranac, danas je to prava radost za berače, enologe i vinoljupce. Kompanija 13 jul - Plantaže osnovana je 1963.godine. Posjeduje najveći vinograd u jednom kompleksu u Evropi na preko 2250 hektara sa preko 10 miliona čokota. Prema svakodnevnim izjavama domaćih i stranih stručnjaka, 13 jul-Plantaže ubira i druge darove mediteranskog sunca, zemlje i vode. Posjeduje i plantažu pod zasadom breskve na oko 80 hektara, matičnjak lozne podloge kao i sopstvenu proizvodnju loznog sadnog materijala. Tri vinska podruma imaju kapacitet od 30 miliona litara, u kojima tamnuje i caruje vino boje purpura, predvečerja i baršuna.




VRANAC

Vrhunsko crno vino, intenzivne crveno rubin boje sa nijansama ljubičastog. Ukus je pun, karakterističan i lagano taninski. Temperamentno vino južnjačkog tipa, sa visokim sadržajem ekstrakta i alkohola. Harmonično.
Autohtona crnogorska sorta koja se vijekovima u Crnoj Gori gajila u Crmnici, području koje se prostire od Skadarskog jezera, prema Jadranskom moru, na nadmorskoj visini do 500 metara.

Serviranje: Temperatura, 16-18°C
Sortni sastav: Vranac
Pakovanja:
0.187 lit (vrhunsko vino)
0.75 lit (vrhunsko vino)
1 lit (kvalitetno vino)



VRANAC PRO CORDE

Crnogorsko vrhunsko vino tamne crvene boje, puno ekstraktivno. Ukus jače taninski, ali harmoničan, tipično vinski, lako travnat sa primjesama šumskog voća. Posebnim tehnološkim postupkom je povećana koncentracija proantocijanidola koji su prirodni sastojci grožđa, a koji imaju moć da vezujući slobodne radikale, blagotvorno djeluju na ljudski organizam.

Serviranje: Temperatura - od 17-19°C

Sortni sastav: vranac
Pakovanja:
0.187 lit (vrhunsko vino)
0.75 lit (vrhunsko vino)



VRANAC RESERVE

Crnogorsko vrhunsko, suvo, crno vino, tamnocrvene boje sa ljubičastim nijansama. Ekstraktivno, na ukusu puno, blago taninsko, na mirisu nijanse šumskog voća.
Iz posebno dobrih godina, odvaja se manja količina vina, koja se čuva na tamnom mjestu na stalnoj temperaturi od 15°C, gdje ovo vino odležava i stari u sudovima. Puni se u boce i u njima odležava još najmanje godinu dana, pa se tek onda plasira na tržište.


Serviranje: Temperatura- 18-20°C.
Sortni sastav: vranac
Pakovanja: 0.75 lit (vrhunsko vino)



CABERNET

Vrhunsko crno vino proizvedeno od čuvene sorte sa izraženim karakteristikama grožđa sa podgoričkog vinogorja. Snažno vino, lijepe rubin crvene boje sa dovoljno kisjelina. Ima karakterističan pikantni miris na šumsku ljubičicu, harmoničan ukus, sa dosta ekstrakta.

Sorta koje se vrlo brzo prilagodila uslovima kamenitog Ćemovskog polja. Obilje sunčanih dana, sa prosječnim sijanjem sunca od 8,2 časa, uz navodnjavanje u ljetnjim mjesecima, daje grožđe od koga se proizvodi vino visokog, standardnog kvaliteta

Serviranje: Temperatura: 16-18°C.
Pakovanja: 0.75 lit (vrhunsko vino)
Sortni sastav: cabernet
Pakovanja: 0.75 lit (vrhunsko vino)





MERLOT

Vrhunsko crno vino, pune rubin crvene boje, karakterističnog vinskog ukusa, sa nijansom ruže u tragovima. Puno, prefinjeno vino. Čuvena francuska sorta sačuvala je u podgoričkom vinogorju svoje najbolje karakteristike, ali i stekla otmenost i prefinjenost koju donosi sunce, kamen i vinova loza u sudaru mediteranske i kontinentalne klime.

Serviranje: Temperatura:16-18°C.
Sortni sastav: merlot
Pakovanja: 0.75 lit (vrhunsko vino)



SASSO NERO

Crnogorsko suvo vino, rubin crvene boje. Moćno i snažno vino juga, kompleksnog mirisa i ukusa. Aroma na sitno crveno voće. Buke karakteriše miris drvenih buradi. Višegodišnja ispitivanja su pokazala da na kamenitom Ćemovskom polju svoju novu domovinu mogu pronaći i sorte kao što su syrah i alicante bouschet. Ove dvije sorte uz nešto manje vranca, daju osnovu za proizvodnju vina visokog kvaliteta. Ovako proizvedeno vino odležava u hrastovom buradim, gdje mu se dodatno zaokružuje ukus i miris.

Serviranje: Temperatura: 17-20°C.
Sortni sastav: syrah i alicante bouschet, uz nešto manje vranca
Pakovanja: 0.75 lit (vrhunsko vino)

PERLA NEGRA

Crnogorsko crno suvo vino, skladno zaokruženog ukusa i prijatnog mirisa. Veoma pitko vino usljed svoje svježine i blage arome. U podgoričkom vinogorju, na Ćemovskom polju, uz samu obalu rijeke Cijevne, sorta negro amaro se odlično prilagodila kamenoj podlozi i obilju sunca. Mješavina grožđa sorte negro amaro sa vrancem i syrahom, uz vođenje vinifikacije pod strogo kontrolisanim uslovima, daje vino izuzetnog kvaliteta.

Servira se na temperaturi od 17-20°C.
Sortni sastav: negro amaro vranac i syraha
Pakovanja: 0.75 lit (vrhunsko vino)

OKA

Vrhunsko crveno vino od autohtone sorte Vranac, snažne strukture sa intenzivnom aromom sitnog crvenog voća, vanile i čokolade. Na ukusu puno, harmonično i skladno.

Servira se na temperaturi od 18-20°
Ekskluzivno pakovanje 1,5 lit. Ograničena količina flaša.
Sortni sastav: vranac

VRANAC BARRIQUE

Vranac Barrique je vrhunsko suvo vino, tamno crvene boje sa purpurnim nijansama. Prisutne su arome zrele maline i slatke brusnice. Izražena je aroma na nagorelu hrastovinu, a u finišu nijanse karamele i dima. Od hrastovine iz najpoznatijih šuma Francuske napravljeni su barik sudovi u kojima je ovo vino odležavalo gotovo godinu dana, a nakon toga u flašama u strogo kontrolisanim uslovima.

Servira se na temperaturi od 18-20°
Sortni sastav: vranac
Pakovanje:0.75 lit.


PREMIJER

Vrhunsko crveno vino, tamno rubin crvene boje. Odabrana kupaža najboljih rezervi Vranca iz našeg podruma. Elegantno, izbalansirano, bogato sočnim kremastim ukusom crne ribizle i suve šljive, zaokruženo finim slatkastim vanilinskim tonom. Odležavanjem razvilo dodatnu kompleksnost i eleganciju.Preporučljivo je vino dekantirati pola sata prije služenja.

Servira se na temperaturi od 18-20°.
Sortni sastav: vranac
Pakovanje 0,75 lit.
CIJENA: 0,75l 55,00€ (odobravamo rabat)


KRSTAČ

Nacionalno vino, vrhunsko, suvo, bijelo, uravnoteženo na ukusu i mirisu. Svijetlo zlatno žute boje sa zelenkastim odsjajem. Lako, pitko vino, karakterističnog sortnog mirisa. Krstač je autohtona crnogorska sorta koja se od davnih vremena uzgaja u vinogradima podgoričkog vinogorja. Karakteriše ga veličina zrna i oblik grozda koji podsjeća na krst, po čemu je i dobio ime. Na Ćemovskog polju se uzgaja na mikrolokalitetu „Nikolj Crkva“, a svi pokušaji da se prenese u druga svjetska područja su bili bezuspješni.

Servira se na temperaturi od 10-12°C.
Sortni sastav: krstač
Pakovanja:
0.187 lit (vrhunsko vino)
0.75 lit (vrhunsko vino)
1 lit (kvalitetno vino)

CHARDONNAY

Vrhunsko, bijelo, suvo vino dobre uravnoteženosti kako na mirisu tako i na ukusu. Svijetlo, slamnato žute boje, karakterističnog, diskretnog ali jasnog sortnog mirisa. Aromatičnog i mekog ukusa. Chardonnay je sorta koja potiče iz Francuske. Gaji se u Ćemovskog polju, na mikrolokalitetu „Milješ“, na kamenitom tlu uz rijeku Cijevnu. Grožđe se vinifikuje po postupku za bijela vina, a upotreba selekcionih kvasaca i niska temperatura fermentacije (14-17°C), čine da ukus i miris ovog vina ostaje neizmijenjen.

Servira se na temperaturi od 8-10°C.
Sortni sastav: Chardonnay
Pakovanja:
0.187 lit (vrhunsko vino)
0.75 lit (vrhunsko vino)

SAUVIGNON

Vrhunsko, bijelo, suvo vino prefinjene aromatičnosti. Slamnato-žute boje sa zelenkastim prelivima. Po bukeu i po ukusu podsjeća na zelenu papriku, zovin cvijet i crnu rotkvu. Sauvignon je sorta koja se pokazala izvanrednom u agroekološkom ambijentu Ćemovskog polja, u podgoričkom vinogorju u Crnoj Gori. Na šljunkovitom terenu u priobalju Skadarskog jezera, u okolini naselja Tuzi, ova sorta je dala vrhunski kvalitet. Proces vinifikacije se obavlja pod strogo kontrolisanim uslovima, a odležavanje na niskim temperaturama (8-10°C), daje vino vrhunskog kvaliteta.

Servira se na temperaturi od 10-12 0 C.
Sortni sastav: sauvignon
Pakovanja: 0.75 lit (vrhunsko vino)

PODGORICKO BIJELO

Crnogorsko kvalitetno vino, svijetlo žuto-zelene boje. Puno na ukusu, harmonično, lagano i veoma pitko. Karakterističnog i prijatnog mirisa. Voćnog i cvijetnog bukea. U podgoričkom vinogorju, na Ćemovskom polju, mnoge bijele sorte grožđa postiču vrhunski kvalitet. Odabirom određenih sorti, vodeći vinifikaciju pod strogo kontrolisanim uslovima, stvoreno je vino izuzetnog kvaliteta.

Servira se na temperaturi od 10-12°C.
Sortni sastav: mnoge bijele sorte grožđa
Pakovanja:
1 lit (kvalitetno vino)

VAL

Vrhunsko, pjenušavo bijelo vino, proizvedeno klasičnom metodom naknadne fermentacije u flaši. Dobro izbalansirano, harmoničnog ukusa, diskrteno zaokruženog mirisa koji potiče od bijelog grožđa autohtonih sorti vinove loze. Veoma pitko i na ukusu svježe. Crnogorski Val proizvodi se u dvije kategorije: kao ekstra-suvo i kao polu-suvo pjenušavo vino.

Servira se na temperaturi od 6-8°C.
Sortni sastav: bijelo grožđe autohtonih sorti vinove loze
Pakovanja: 0.75 lit (vrhunsko pjenušavo vino)


CHARDONNAY BARRIQUE

Chardonnay Barrique je vrhunsko bijelo suvo vino, svijetlo slamnato žute boje, karakterističnog sortnog mirisa, na zelenu jabuku i ananas, sa tonovima vanile. Isto kao Vranac Barrique, odležavalo je u strogo kontrolisanim uslovima podruma Šipčanik.

Servira se na temperaturi od 8-10°
Sortni sastav: Chardonnay
Pakovanja: 0.75 lit

Нема коментара:

Постави коментар